Genel Bilgi

GENEL BİLGİ :


Üniversite Giriş Sınavı'ndan yeterli puan alan veya sınavsız geçiş şartlarını sağlayan öğrenciler bölümün ön lisans programına başlamaya hak kazanırlar.

 

Günlük yaşamımızın her safhasında trafik ile iç içe olmamız, motorlu araç ve sürücü sayılarının artması, beraberinde "Trafik Güvenliği" kavramını ortaya çıkarmıştır. Tüm dünya ülkelerinde de kendini gösteren "Trafik Güvenliği" sorunu sebep olduğu ölüm, yaralanma, sakat kalma, sosyoekonomik kayıp, ölenlerin ve yaralananların yakınları ve aileleri üzerindeki psikolojik-sosyal etki ve çevre kirliliği olarak karşımıza çıkmaktadır. Trafik güvenliği; altyapı hizmetlerinin tam ve sürekli yapılmasının yanı sıra trafik eğitiminin yaygınlaştırılması ile sağlanabilir. Üniversitemizin Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılan Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri Programı ile kara yolları ulaşım ve trafik alanında gerekli olan ve ülkemizde büyük boşluğu her an hissedilen insan gücünün yetiştirilmesinde büyük bir katkı sağlanması amaçlanmaktadır.

 

AMACI:

Gelişme sürecini büyük ölçüde tamamlayan ülkelerde trafik güvenliğine yönelik çalışmalara da büyük ağırlık verilmekte, karayolu ulaşımı ve trafik konularında çeşitli kurumlarda eğitimler verilmekte, uzmanlar yetiştirilmekte, çeşitli araştırmalar yapılmakta, bu araştırmalar sonucunda önlemler alınmakta, sosyal kampanyalar düzenlenmekte, özetle trafiğe yoğun bir yatırım yapılmaktadır. Motorlu araç ve sürücü sayısındaki artışın yanı sıra ülkemizin gelişmişlik seviyesini yükseltmeye yönelik büyük hamleler içerisinde olması, nüfusun hızla artması, düzensiz yapılaşma ve teknolojik gelişmelerin yeterince takip edilememesi, trafik kazalarını arttırmakta ve trafik güvenliği sorununun çözümünü de güçleştirmektedir. Bu noktadan hareketle Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri programının amacı şehirlerarası ve şehir içi ulaşım yollarının projesinin hazırlanması yapımı bakımı ve onarımı ile taşımacılığın ve ulaşımın planlanıp yürütülmesi işlerinde mühendislerle teknisyen ve işçiler arasında görev yapan ara insan gücünü yetiştirmektir.

PROGRAM TANIMI:

Trafik güvenliği altyapı hizmetlerinin tam ve sürekli yapılmasının yanı sıra trafik eğitiminin yaygınlaştırılması ile sağlanabilir. Dolayısıyla Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri Programı, karayolları ulaşım ve trafik alanında gerekli olan ve ülkemizde büyük boşluğu her an hissedilen insan gücünün yetiştirilmesinde katkı sağlamayı amaçlayan iki yıllık bir ön lisans programıdır.
 

İSTİHDAM OLANAKLARI:

 Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri programı mezunlarına Tekniker unvanı verilmektedir. Program mezunları inşaat mühendislerine yardımcı eleman olarak yol ve köprülerin demiryolu gibi ulaştırma yapılarının projelerinin hazırlanması, yapımı, bakımı ve onarımı sırasında işlerin ve işçilerin denetimi, yük ve yolcu taşımacılığında büro işlerinin yürütülmesi gibi görevler yapar. Belediyeler, il özel idareleri, İçişleri Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, emniyet büroları, trafik istasyonları gibi kamu kuruluşlarında görev alabilecek düzeyde eğitim aldıklarından, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı kuruluşlarda görev alabilirler. Ayrıca belediyelerin fen işlerinde ve özel sektörün karayolu, demiryolu, havaalanı ve liman inşaatını, toplu konutların yollarını yapan firmalarda ve şehirlerarası taşımacılık yapan firmalarda iş imkânları mevcuttur.

ÜST DERECE PROGRAMLARA GEÇİŞ:

Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri programının iki yıllık ön

lisans öğrenimini başarı ile tamamlayan öğrenciler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girip başarılı olmaları halinde aşağıda yer alan dört yıllık örgün veya açık öğretim lisans programlarını tamamlayarak lisans diploması sahibi olabilirler. -İnşaat Mühendisliği -Lojistik -Lojistik Yönetimi -Ulaştırma Mühendisliği -Ulaştırma ve Lojistik

EĞİTİMSEL VE MESLEKİ AMAÇLAR :


Ulaştırma teknikerleri; yapım, işletim ve lojistik olmak üzere 3 alanda çalışabilirler.
Yapım aşamasında:

Mühendisin yönergesi doğrultusunda;
Yapılması istenen yol için plan ve proje de gerekli görülen nitelikte ve miktarda malzemesinin temin edilmesini ve maliyetinin hesaplanması çalışmalarını yürütür,
Değişik ölçüm tekniklerini kullanarak yolun yapılacağı zeminin yapısının incelenmesinde mühendise yardım eder,
Yol yapımının keşif, çalışmalarından yol çizgilerinin ve trafik ışık sinyalizasyon düzeneğine kadar tüm aşamalarında görev alır,
Laboratuvarda zeminin oluşumu için gerekli malzemeyi test edip, sonucun raporunu yazar,
Yol yapımında asfaltın hazırlanması, yolun doldurulması, korunması ve yeniden düzenlenmesinde görevlerinde işçilerin başında bulunur.

PROGRAMDAN MEZUN OLABİLMEK İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR

Öğrencilerimizin Eğitim - Öğretim süreci sonunda mezun olabilmeleri için, Iğdır Üniversitesi Lisans – Ön lisans Eğitim-Öğretim Ve Sınav Yönetmenliğindeki şartları yerine getirmeleri gerekmektedir.